Опасен ли е боклукът, предназначен за завод в Плевен? Според прокуратурата – не!

Отпадъци от Италия, открити на бургаското пристанище не са опасни или токсични. Това стана ясно на брифинга днес с присъствието на административният ръководител на Прокуратурата в Бургас Георги Чинев, съобщи БТА. Прокуратурата образува досъдебно производство за пратка с нерегламентиран характер от 20 контейнера с италиански боклук, разтоварени на пристанището.
Прокурор Чинев съобщи, че италианската фирма – изпращач „Дентиче Панталеоне“, и нейният получател – фирмата „Блацион“ ООД, са едни и същи за Варна и Бургас. Във Варна също бе открит доставен италиански боклук.
Но има разминаване в това, което е декларирано, каза още Чинев. По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук. Те обаче съдържат текстил, хартия и метал. Боклукът бил предназначен за завод в Плевен.
В брифинга участва и заместник – директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Емил Павлов. Той добави, че работата по издирване на всички замесени в случая продължава.
Контейнерите с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, като му е бил определен режим за временно складиране за срок до 90 дни.
В брифинга участие взе и прокурор от Районна прокуратура – Антоанета Маркова. Тя съобщи, че към момента са извършени огледи, предстои назначаване на експертизи, които да установят точното съдържание на отпадъците. Има готовност за търсене на съдействие и от международни полицейски служби за разследването на нерегламентираната пратка.

Подобни публикации