Йордановден – 6 януари

Йордановден

Всяка година на 6 януари православната църква почита Богоявление. За Християнството денят е посветен на Кръщението на Иисус Христос, състояло се в река Йордан. Празникът е един от най-тържествените за Църквата. За християните се смята за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се с празничен водосвет. След ритуално кръщаване на водата, местния свещеник хвърля дървен кръст в реката или друг воден басейн. Най-смелите мъже скачат във водата за да го достигнат. Поверието е, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е изпълнена с плодове, а народът – здрав и благосъстоятелен.

Традицията на Богоявление повелява да се замесят три ритуални хляба, като е важно да се използва остатъкът от старата светена вода за замесване на тестото. Единият хляб е за дома, вторият е за гостите на семейния дом, а третият хляб се оставя пред вратата на къщата с бакър вино за минувачите. На трапезата на Йордановден традицията повелява да се слага пита, свинско месо, сърми, пълнени чушки, кисело зеле, боб и вино. Жените, които наскоро са родили дете, правят краваи и раздават на близки, роднини и съседи за здравето на рожбата.

На 6 януари имен ден празнуват хората с имена Йордан, Йорданка, Данчо, Божидар, Божидара, Даниела, Даниел, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богoлюб, Божанa, Богoмил.

Подобни публикации